Av. Eda Berat Deniz

Ne yazık ki kadına yönelik aile içi şiddet, ülkemizin başlıca ve gündemden hiç düşmeyen sorunlarından biri. Gerek çıkarılan yasalar gerek toplumun farklı kesimlerince yürütülen mücadelelere rağmen, yakın gelecekte bu sorunun çözümlenebileceğine dair maalesef umutkâr olamıyoruz. Kadını küçük gören, aşağılayan, toplumsal yaşama katılımını ve kendi adına söz hakkı sahibi olmasını, kısaca birey olmasını içine sindiremeyen zihniyet değişmeksizin çözümün gerçekleşmeyeceğini biliyoruz çünkü.

Ancak bu demek değil ki, şiddetle mücadelemizden vazgeçeceğiz; aksine, tüm bu karamsar tabloya rağmen şiddete uğrayan kadınlarımızın her zaman yanında olacağız, haklarının savunulmasında ve şiddetten korunmalarında ısrarcı olacağız. Bu konuda bir kadın avukat ve her şeyden önce bir insan olarak her türlü platformda, sosyal sorumluluk projelerinde, mahkemelerde yanınızda oldum ve olacağım.

Eğer siz de aile içi şiddete uğrayan bir kadınsanız, hukuksal olarak yapabilecekleriniz, karşılaşabileceğiniz hukuki süreçler şunlar:

-Şiddete uğradığınızda vakit kaybetmeksizin en yakın polis veya jandarma karakoluna başvurun ve olayı anlatın.

-Eğer hukuki yardım almak istiyorsanız ve avukatınız yoksa barodan avukat temin edilmesini istediğinizi polise söyleyin.

-Fiziksel şiddetin tespitine yönelik olarak karakol görevlilerince bir sağlık kuruluşuna sevkiniz yapılacak ve rapor alınacaktır.

-Hastaneden sonra karakolda düzenlenecek tutanakta, olayları ayrıntılı bir biçimde anlatın. Bu, şiddetin derecesinin tespiti ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi için son derece önemlidir. Yeniden şiddete uğrama tehlikeniz varsa bunu mutlaka ifade edin. Eve dönmek istemiyorsanız ve gidecek başka bir yeriniz yoksa size kalacak yer temin edilmesini istediğinizi söyleyin. Tutanağı okumadan imzalamayın, yanlış yazıldığını gördüğünüz ve değiştirilmesini istediğiniz kısımları belirtin ve tutanağın imzalı bir suretini alın.

-Söz konusu tutanakla birlikte adli süreç başlamış olacaktır. Durum savcılığa intikal ettirilecek, şiddet uygulayan kişinin ifadesi alınacak, deliller değerlendirilecek ve şiddetin varlığına kanaat getirilirse kamu davası açılacaktır.

-6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereği, şiddete ilişkin başvurunuz üzerine, hatta başvurunuz olmasa dahi konudan haberdar olan polis, savcı, mülki amir sizi şiddetten korumak için her türlü tedbiri almakla görevlidir. Bu kapsamda savcılık gerekli tedbirlerin alınması için Aile Mahkemesine başvurmalıdır. Aile Mahkemesi'ne bu başvuruyu siz de yapabilir, uygulanmasını istediğiniz tedbirleri belirtebilirsiniz. Aile Mahkemesi hakimi, şiddet uygulayan davalının ortak yaşadığınız evden uzaklaştırılması ve yaklaşmamasının sağlanması, aynı işyerinde çalışıyorsanız davalının işyerinin değiştirilmesi, silahı varsa silahın kolluk güçlerine teslim edilmesinin sağlanması, tedavi görmesinin sağlanması, davalı evin geçimini sağlayan veya katkıda bulunan kişiyse tedbir nafakası ödemesi gibi pek çok tedbirden gerekli gördüklerini uygulayacaktır.

Kadına karşı şiddetin son bulması dileğiyle...

Av. Eda Berat Deniz